klokocovnik logotip

Operacija krčnih žil

Glavne lastnosti posega

Opis

Krčne žile (varice) so posledica razširitve podkožnih ven, ki nastanejo zaradi slabega vezivnega tkiva v venah. Bolniku povzročijo vrsto zdravstvenih težav in mu s tem zmanjšujejo kvaliteto življenja. Najpogostejše težave so: občutek težkih, utrujenih nog, napetost v nogah, nočni krči, srbečica, otekline, lahko pa se pojavijo boleče razjede na golenih.

V centru Kardio Klokočovnik krčne žile zdravimo z različnimi najsodobnejšimi metodami, glede na potrebe posameznega bolnika.

Vse posege krčnih žil, opravljamo v lokalni anesteziji.

Radiofrekvenčna ablacija (RFA)

Radio-frekvenčna ablacija je metoda zdravljenja krčnih žil z nadzorovanim segrevanjem zdravljene žile, s pomočjo radio-frekventnega valovanja. Veno skrči (zoži, zapre) in s tem zaustavi pretok krvi v zdravljeni žili. Zaradi tega vena se pretok skozi veno ustavi, vena ni več napeta in po določenem času (1 do 6 mesecev) postavne neopazna.

Ultrazvočna sklerozacija s peno (UGFS)

Ultrazvočna sklerozacija s peno je način zdravljenja varic z injiciranjem sklerozantnega sredstva v obliki pene v veno, pod ultrazvočno kontrolo, kar povzroči poškodbo notranje plasti vene in njeno zaprtje. Po posegu postane zdravljena vena na otip bolj trda in čvrsta. V nekaj mesecih po posegu, zdravljena vena skozi kožo ni več vidna.

Lokalna ekstripacija krčnih žil (flebektomija)

Lokalna ekstripacija krčnih je učinkovita in varna metoda zdravljenja varic, s katero odstranimo vidne krčne žile skozi manjše luknjice na koži, ki s časom ne pustijo vidnih znakov posega (brazgotin). Šivanje kože ni potrebno.

Klasična operacija krčnih žil (stripping)

Venski stripping je operativni poseg odstranitve krčne žile (vene safene magne) iz noge. Varico se odstrani s pomočjo kirurških rezov na nogi.

Priprava na poseg

Posebna priprava na pregled ni potrebna. Na poseg je potrebno prinesti obstoječo medicinsko dokumentacijo. Bolniki, ki prejemajo antikoagulantno terapijo (cumadini), se morajo zaradi začasne ukinitve terapije pred operativnim posegom posvetovati s svojim lečečim zdravnikom.

Po posegu

Ambulanto zapustite po operativnem posegu. Okrevanje po posegu traja 2 do 3 tedne, odvisno od obsega in metode posega.

Po posegu skrbno upoštevajte NAVODILA BOLNIKU PO OPERACIJI KRČNIH ŽIL, ki jih prejmete od odpustu iz ambulante.