klokocovnik logotip

Obremenitveno testiranje srca

Glavne lastnosti preiskave

Opis

Cikloergometrija oziroma obremenitveno testiranje srca je neinvazivna preiskava srca na posebnem kolesu, ki omogoča stopenjsko fizično obremenitev in sprotno spremljanje EKG, srčnega utripa in krvnega tlaka.

Namen cikloergometrije je ugotavljanje kardiovaskularne zmogljivosti, zadostnosti pretoka krvi v krvnih žilah, ki prehranjujejo srčno mišico, regulacije krvnega tlaka in pulza pri obremenitvah in v fazi počitka, pojav motenj ritma in odkrivanja nepravilnosti v delovanju srčno-žilnega sistema, ki se v mirovanju ne pojavljajo.

Pri obremenitvenem testiranju spremljamo elektrokardiogram med telesno obremenitvijo. Elektrokardiogarm (EKG) izriše električno aktivnost srca v obliki krivulje. EKG je tako izraz poti električnih dražljajev v srčni mišici.

Priporočljivo je imeti udobna lahka oblačila in obutev za vožnjo kolesa, za čas preiskave se namestijo EKG elektrode na prsnem košu in manšeta za merjenje krvnega tlaka na nadlahti ene roke. Preiskava traja okvirno 30 min, odvisno od zdravstvenega stanja in kondicije - fizične zmogljivosti osebe, ki jo preiskujemo.

Priprava na preiskavo

Za preiskavo se priporočajo lahka udobna oblačila in športna obutev.

Pred preiskavo vsaj 2-3 ure:

Po preiskavi

Zaradi fizične obremenitve je pričakovati nekaj utrujenosti. Potrebno je upoštevati morebitna navodila zdravstvenega osebja.